Milyen típusú akkumulátorokkal érdemes vadkameránkat üzemeltetni?

Tápellátási lehetőségek és variációk vadkamera tulajdonosoknak

A huzamosabb időre kihelyezett vadkamerák stabil és hosszú távú működését legfőképpen a jól megválasztott tápellátással tudjuk biztosítani. A vadkamerák túlnyomó többsége 8 db AA méretű alkáli elem, vagy újratölthető “ceruza” akkumulátorral működtethető. Igen sok vadkamera felhasználó (megszokásból, vagy tájékozatlanságból) elsőként az úgynevezett tartós, vagy féltartós alkáli elemek használatát részesíti előnyben. Mivel a vadkamerák optimális esetben 8 x 1.5V feszültségre lettek tervezve, ez első ránézésre akár jó ötletnek is tűnhet. De mielőtt mi is a hagyományos elemek mellett tennénk le a voksunkat, tekintsük át az összes, jelenleg rendelkezésünkre álló lehetőséget:

1. Tartós és normál alkáli elemek használata
Tapasztalataim szerint a vadkamerák tápellátásához az egyik leggyakrabban használt energiaforrás (sajnos) az alkáli elem. Ennek is jellemzően két típusa, a hagyományos “mezei” és a “Long life” azaz hosszú élettartamú tartós elemek alkalmazása. Néhány alkalommal rákérdeztem azokra a vadkamera tulajdonosokra, akik ezt a típust használták: – vajon miért ragaszkodnak épp ehhez a megoldáshoz? A kérdésre legtöbbször nem is igazán tudtak válaszolni, vagy ha igen, akkor abból arra lehetett következtetni, hogy pusztán megszokásból illetve megfelelő ismeretek hiányában maradtak ennél a típusnál. Pedig ha jobban utána nézünk, hamar rájövünk hogy a lehető legrosszabb megoldást választottuk. Az alkáli elemek egyetlen előnye az, hogy 1,5 V kapocsfeszültséggel rendelkeznek, melyre a legtöbb vadkamerát optimalizálják. Még olcsónak sem igazán nevezhető, hiszen jellemzően nagyon hamar kimerülnek és nem újrahasznosíthatóak. Éppen ezért minden egyes csere után végleg meg kell szabadulnunk az elhasználódott példányoktól. Ráadásul köztudottan természetárosító, környezetszennyező hatásuk van, ezért gondolni sem merek arra hogy valaki csak úgy az erdőben szabadul meg tőlük…

Előnyök: 1,5 V-os kapocsfeszültség, viszonylag olcsó
Hátrányok: Gyorsan lemerül, környezetkárosító, egyszer használható

2. NiMh akkumulátorok
Az 1,2V NimH (Nikkel-metálhidrid) az egyik leggyakrabban használt újratölthető akkumulátor típus, melyet leginkább gyermekjátékok, fényképezőgépek, lámpák és számos más alacsony fogyasztású elektromos eszköz tápellátásához használnak. Teljesítményük jellemzően 800-2700 mAh körül mozog. A gyártási technológia ebből a típusból jelenleg 1,2V-os cellánkénti kapocsfeszültséget tesz lehetővé. Ha gyors fejszámolást végzünk akkor a 8 x 1,2V elég kevésnek tűnhet, de a vadkamerákon végzett tesztek ennek ellenére is eléggé meggyőző eredményeket produkáltak. A vadkamerák üzemeltetéséhez a legmagasabb teljesítményű, azaz 2700mAh típust érdemes választani. Az új generácíós, ún. ReCyko technológával gyártott akkumulátorok az alacsony önkisülési tulajdonság miatt hosszabb tárolás után is megőrzi energiájának jelentős részét. A NimH akkumulátorok alacsonyabb kapocsfeszültsége miatt a kamerák még a frissen feltöltött cellákat is úgy érzékelik, mint ha nem lennének teljesen feltöltve. Ettől eltekintve az elvégzett tesztek alapján, még mindig sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint a tartós és féltartós elemek. NimH akku használata során annak kisülési jelleggörbéje szép egyenletesen csökkenő értéket mutat. Sajnos a folyamatosan gyengülő teljesítmény gyakran az IR LED-ek csökkenő fényerejében is megnyilvánul. E miatt a készülék a kisülés végéhez közeledvén úgy érzékeli mint ha a cellák teljesen lemerültek volna, pedig még bőven maradt bennük további kinyerhető energiatartalék.

Előnyök: akár 1000x újratölthető, könnyen beszerezhető, kevésbé környezetszennyező
Hátrányok: a technológiából adódó alacsonyabb kapocsfeszültség, hasznlat közben folyamatosan gyengülő teljesítmény

3. NiZn akkumulátorok
A 19. századi megjelenés óta újra felfedezett, bár még sokak számára ismeretlen NiZn (nikkel-cink) akkuk a legmagasabb energia igényeket is kielégítik, és a normál NiMH akkukkal szemben jóval nagyobb feszültséggel és energiasűrűséggel rendelkeznek. A NiZn celláknak kb. 1,65 V-os feszültsége van, ami nagyjából 0,4 V-al magasabb a NiMH/NiCd cellákénál. Még mindig sok olyan készülék van (pld. a vadkamerák), amelyik csak a vele összehasonlítható hagyományos elemek nagyobb feszültségével működik megbízhatóan. A nagyobb feszültségszinttel a készülék működési ideje is jóval hosszabb lehet. A vadkamera tesztek során megfigyelt jellemző tulajdonsága hogy a kisülés utolsó pillanatáig stabilan tartja a magas feszültséget. Viszont a teljes lemerülés a kisülési folyamat legvégén igen hirtelen és nagyon rövid idő alatt zajlik le.

FIGYELEM! Mielőtt bárki egy másik gyártótól származó vadkamerába 1,6 V -os akkut helyezne, arról feltétlenül kérdezze meg a készüléke forgalmazóját!

Előnyök: 1,6V-os kapocsfeszültség, végig stabilan biztosított magas feszültségszint, jó alternatíva a NiMH akkumulátorok helyett, akár 500x újratölthető, könnyen újrafeldolgozható és nagyon környezetbarát
Hátrányok: Csak speciális NiZn töltővel tölthető, a hosszú üzemidőt követően a teljes lemerülés nagyon hirtelen következik be.

Forrás: https://www.vadkameramania.hu/blog/milyen-tipusu-akkumulatorokkal-erdemes-vadkamerankat-uzemeltetni